Bygg- og anleggsbransjen har skjønt at enkle og effektive løsninger er lurt

Be om pris og demo på SmartDok
SmartDok PEWAB byggeplass

Steffen Nerdal er så lite som mulig på kontoret. Her er han på besøk på et byggeprosjekt som Peab har på Grünerløkka i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth

Hos Peab handler det om å gjøre hverdagen enklere for alt fra snekkere til ledelse og regnskapsfunksjonen

Hilde Oreld - Finansavisen

Ronny Wilberg fisker frem telefonen sin fra de dype lommene i arbeidsbuksen. Den har et kraftig cover og utenpå der igjen en plastpose med zip-lås. Peab-tømreren har et spørsmål til Steffen Nerdal om bruken av SmartDok-appen, og et ønske om en litt annen løsning på registrering av overtidstimer.

– Vi er så lite som mulig på kontoret. Det er brukerne som forteller oss hva vi skal gjøre og hvordan systemet skal fungere. Det er her produktutviklingen skjer, sier Nerdal til Finansavisen og inviterer entreprenøren Peab til et nytt møte.

Digitale systemer

Bakgrunnen for samtalene er at Nerdal er SmartDoks forlengede gründerarm i Sverige, men nå er han på besøk i hovedstaden. Den Altabaserte bedriften har også et kontor på Lysaker i Oslo. SmartDok er Norges mest brukte digitale system i bygg- og anleggsbransjen.

Der handler det om å gjøre hverdagen enklere for alt fra snekkere til ledelse og regnskapsfunksjonen. Løsningen gir oversikt og enkel kontroll av timer på mann og maskin, vareforbruk, service på maskiner og vedlikehold, verktøyoversikt, dokumentasjon, sjekklister, timelister, ferie- og fravær, logging av sprengstoffuttak med mer.

Peab har rundt 1.600 brukere av systemet og har vært kunde i tre år.

– Grunnen til at det er tatt så godt i mot, er at alt er på mobilen, sier prosjektleder Helge Aune i Peab support, som har vært ansvarlig for å rulle ut SmartDok i hele Peab.

– Hva brukte dere tidligere?

– Papirer, noen Excel-løsninger og et internt system. Men det krevde for mye av den enkelte å bruke det.

Gir store gevinster

SmartDok System Peab

SmartDok er det mest brukte digitale systemet i bygg og anleggsbransen. Foto: Eivind Yggeseth

Anleggsarbeiderne har jobbet siden de tok i bruk SmartDok i 2014 på prosjektet Grüner Village på Grünerløkka. Der skal en gammel fabrikkbygning og to nybygg bli til 76 leiligheter.

– Det skal stå nøkkelferdig til jul, sier tømrer Åge Helmersen og ler en latter som gjør at vi blir usikre på om det er ironi eller hugget i sten.

– Vi bruker systemet ute i felten. Det gir store gevinster fordi vi sparer tid i hele kjeden; alle som skal føre og godkjenne, bedre kontroll på lønn og timelister og vi får tallene mye tidligere.

Dessuten er det mindre fare for feil fordi alt legges inn digitalt, enten det er snakk om fakturagrunnlag eller lønn, sier Aune til Finansavisen.

Ved siden av ham smiler Nerdal som en sol. Det er musikk i hans ører. Og det er slik han også skal bygge bedriften videre til våre naboer i øst.

– Måten vi skal gjøre det på, er egentlig ganske kjedelig. Vi gjør som i Alta og Oslo og bygger sten på sten. Og vi hører på hva kundene vil ha. Bygger vi noe som ikke er bra nok, får vi stryk av kundene. Da må vi tilbake på kontoret og jobbe videre med det de vil ha. Vi er nemlig ekstremt opptatt av å skape resultater. Det hjelper ikke med all verdens gode ideer hvis ingen er interessert i å kjøpe akkurat det.

Forskjell på Norge og Sverige

Og resultater har SmartDok skapt. To ganger har de vunnet forretningslivets idrettsgalla, nemlig European Business Award. De har tjent penger i Norge fra dag én og hatt en