Marit leder anleggsfirma i Bergen med stort fokus på HMS og dokumentasjon

Få bransjer fokuserer på planlegging og dokumentasjon på samme måte som oljebransjen. Marit Vossgård har tatt med seg disse erfaringene inn som daglig leder av anleggsfirmaet Hjelmen AS.

Marit Vossgård har bakgrunn fra oljebransjen og har tatt med seg fokuset på god dokumentasjon inn i jobben sin som daglig leder i anleggsfirmaet Hjelmen AS.

Få bransjer fokuserer på planlegging og dokumentasjon på samme måte som oljebransjen. Marit Vossgård har tatt med seg disse erfaringene inn som daglig leder av anleggsfirmaet Hjelmen AS.

I midten av juni 2014 var oljeprisen på 114 dollar fatet, men derfra gikk det bare nedover. Halvannet år etterpå nådde prisen bunnpunktet på under 30 dollar fatet, og oljekrisen var et faktum

Marit Vossgård var en av svært mange nordmenn som ble rammet av dette. Etter å ha tatt en bachelor innenfor undervannsteknologi og fått jobb hos Reinertsen, fant hun seg arbeidsledig som svært mange andre i bransjen.

Lærerike år i olje- og gassbransjen

Men årene innenfor oljebransjen skulle langt fra være bortkastet.

– Jeg lærte veldig mye om HMS, planlegging og dokumentkontroll hos Reinertsen, som har vært innenfor olje og gassnæringen i over 35 år, sier Marit.

Denne erfaringen skulle få stor betyding for den neste reisen i livet hennes, innenfor anleggsbransjen i selskapet Hjelmen AS, som hun startet opp sammen med sin far, Rolf Vossgård.

– Det var en stor overgang. Fra å gå fra en bransje som hadde enormt fokus på planlegging og dokumentasjon til en bransje som er mer fokusert på effektiv drift av kostnader og fremdrift.

– I den forrige jobben min planla vi, f.eks. å bytte noen sensorer, med planlagt utførelse over et år etter at jeg satt og planla det. I anleggsbransjen møter jeg oftere problemer i dag som må være løst i morgen!

– Dette krever at systemene må være mer effektive, og derfor bruker vi en app tilrettelagt for å kunne rapportere kjapt ute i feltet slik at vi skal kunne agere kjapt, både produksjonsmessig og finansielt.

Hjelmen AS tunnelarbeid

Marit og Tobias ute sammen med sine BAS Jarl Våge og får her en oppdatering på arbeidet.

Tok ikke ut lønn de første to årene

Rett før Marit forsvant ut av oljebransjen hadde faren Rolf gått inn i stillingen som teknisk sjef i et entreprenørselskap i Bergen. Selskapet hadde på denne tiden utfordringer med godkjenning for å jobbe langs vei for Vegvesenet.

– Jeg ble spurt om å se på dette fordi jeg hadde jobbet mye med dokumentasjon. Jeg begynte å jobbe der på deltid, noe som gjorde oss oppmerksomme på at vi jobbet svært godt sammen.

Kombinasjonen av Marits interesse for rutiner, dokumentasjon og planlegging, og farens praktiske og tekniske bakgrunn skulle vise seg å bli en oppskrift for suksess.

Etter å ha vunnet et anbud på et prosjekt, og gjennomføringen gikk veldig bra, bestemte far og datter at det var på tide å starte opp et eget selskap. Hjelmen AS ble da født.

– De to første årene tok jeg ikke ut lønn i selskapet, men studerte heller master i industriell økonomi samtidig som Rolf jobbet. Vi investerte og bygget oss opp, og fikk systemer og økonomi på plass.

Hjelmen fikk så sentral godkjenning og og ble godkjent for startbank, og kunne dermed konkurrere om større jobber.